Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Tradició, art i natura

Les parets de pedra seca són unes construccions històriques considerades patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la Unesco.  Tenen una gràn vàlua cultural i històrica, però es van deteriorant per les pluges que les erosionen i la petjada humana.

Conservar-les és important, i per això se’ls ha donat un valor de caràcter internacional. I per això, també, volem ensenyar la tècnica de la construcció en pedra seca. 

En aquest tipus d’arquitectura les peces van encaixant pel seu propi pes, i formen unes construccions molt diverses. Es construeix a mà, sovint utilitzant les pedres del mateix camp de conreu on s’està construint el mur. Les parets de pedra seca es es vinculen a les vinyes i als conreus de secà, ja que milloren aquests terrenys aconseguint superfícies planes, optimitzant l’espai i els pendents. Es construeixen a partir de la pedra del lloc on s’aixequen, és a dir, alteren la posició dels elements del paisatge però en respecten la natura autòctona. A més a més, les parets de pedra son un refugi de vida per a la flora i la fauna i contribueixen a un ecosistema equilibrat.

De fet, la pedra seca és un dels principals elements dels paisatges rurals a Catalunya i té un valor històric i estètic que va més enllà de la seva funció. Els murs de pedra seca formen part de la memòria col·lectiva de generacions, ens connecten amb el passat i ens recorden les nostres arrels.

La persona especialitzada en la construcció en pedra seca s’anomena marger o paredador, però fa pocs anys, gairebé tots els agricultors coneixien la tècnica i ells mateixos s’encarregaven de construir aquests murs als seus terrenys. Malauradament, aquest bell ofici artesà s’ha anat perdent amb el pas del temps. Per aprendre’l i recuperar aquesta tècnica tradicional, s’han creat formacions de construcció en pedra seca.

 

La natura com a principal condicionant

Ja hem explicat que aquest tipus de construcció es desenvolupa sobretot al camp. El terreny on s’aixeca el mur, el material amb què es construeix i el clima que el determina  posen de manifest que la natura és el principal condicionant de la construcció de murs de pedra seca.  El paredador ha de tenir en compte tots aquests elements i alçar el mur amb el seu enginy, expertesa i creativitat. 

El paredador no prepara les pedres prèviament. Precisament el seu art consisteix aprofitar-ne les formes originals i, sense modificar-les, aconseguir que encaixin les unes amb les altres per formar un mur sòlid i estable, sense cap tipus de producte que les uneixi. La naturalesa de l’entorn no es modifica ni s’altera, sinó que s’aprofita i es respecta.

 

La tradició convertida en art

Avui dia aquesta tècnica  es considera una disciplina cultural i artística, a més de funcional, en el context agrícola. De fet, han sorgit corrents artístics com el Land Art, en què l’art és creat en un entorn natural i a partir de la natura, amb els materials que ens aporta. Es tracta d’una manifestació artística que va més enllà d’una peça estàtica i sedentària, i que transporta l’art a l’aire lliure. Aquest tipus d’art reflecteix la relació entre l’ésser humà i la Terra, i provoca la interacció i la connexió entre tots dos. L’ésser humà deixa la seva empremta en la natura, amb les seves pròpies mans, formant un nou paisatge tot respectant cadascun dels seus elements.

Aquest tipus de disciplines artístiques permeten una connexió directa amb la natura i, alhora, poden acompanyar al coneixement d’un mateix i ser un mitjà per a arribar a la pròpia Ànima de Natura, l’Adn de cada un de nosaltres. Connectem amb la nostra natura quan la vivim i la sentim a prop. Per això, una experiencia com la construcció de murs de pedra seca es una oportunitat de treballar aquesta connexió mitjançant una pràctica tradicional. Dedicar unes hores al treball de la terra, amb les mans com a única eina i la natura com a material i base. 

 

T’agradaria aprendre a reconstruir un mur de pedra seca?  

Voleu contribuir a preservar la tècnica de la construcció en pedra seca amb una acció de millora del nostre entorn? A Ànima de Natura us proposem una formació teoricopràctica d’un dia per aprendre a reconstruir murs de pedra de la mà del Nathan Wallace.

El proper dissabte 20 de novembre, farem la segona edició d’aquesta meravellosa formació. Serà en l’entorn de l’ermita de Santa Maria de Cornet, a Sallent (Bages), amb el bon record de l’experiència que vam viure amb la primera. Encara queden algunes places disponibles.  

No sabem quan podrem repetir aquesta proposta, de manera que si t’interessa, informa-te’n dels detalls i aprofita l’ocasió!  

 

Experiències i formacions relacionades: Reconstrucció de murs.

Hola, et podem ajudar?