Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Samhain, un festival per celebrar la vida i la mort

Més enllà de Tots Sants: el significat espiritual de la tardor

La tardor ens canvia la vida. Amb la tardor els dies s’escurcen, les nits son cada cop més llargues i el fred és cada cop més present. Es tracta d’una estació de reflexió, de posar-se a lloc i tornar a la rutina.

Ens acostem a un temps de foscor i amb ell, arriba la celebració de Tots Sants o Samhain. És un festival per celebrar la vida i la mort. La festivitat que, des de temps remots, diferents cultures i civilitzacions han dedicat al record dels seus difunts i la reflexió sobre la vida i la mort.

 

El festival del Samhain 

L’origen de la festivitat de Tots Sants és anterior al cristianisme i s’atribueix a la mitologia celta irlandesa i gallega que l’anomenava Samhain. Segons la cultura celta, aquesta festivitat es basava en dedicar un temps a la meditació i al record d’aquells que ja no hi eren, honorant-los i il·luminant-los el camí, i coincidia amb la fi de les collites.

El calendari celta es basava en els cicles lunars, els solsticis i els equinoccis, i els mesos sempre començaven amb la lluna nova. El Samhain se celebrava les tres nits de lluna plena més pròximes al punt mig entre l’equinocci de tardor i el solstici d’hivern, coincidint amb la nit del 31 d’octubre a l’1 de novembre.

Aquesta celebració també coincidia amb el final de la temporada de collita i era considerada “l’Any Nou celta”, donant pas al període de foscor. Pels celtes, l’any es dividia en el temps clar i el temps fosc, i el Samhain indicava “el final de l’estiu”.

El Samhain corresponia a l’inici del temps fosc i era un període en què la porta a les terres de l’altre món era oberta i els morts podien entrar en contacte amb el món dels humans.

És per això que, durant el Samhain, es realitzaven rituals per espantar els mals esperits, i alhora es donava llum als difunts perquè trobessin el seu camí fins el més enllà. En aquests rituals s’honorava els difunts, s’acomiadava l’estiu i s’agraïen les collites obtingudes.

Aquesta festivitat s’ha anat actualitzant i a evolucionat al llarg dels segles fins a convertir-se en el que ara coneixem com a Halloween, en termes angloamericans, o Tots Sants, festivitat adquirida per la religió cristiana que al continent europeu se centra en la visita als difunts als cementiris.

 

El significat de les fogueres

Aquests rituals celtes els duien a terme els sacerdots o “druides”, que eren els encarregats de honorar els avantpassats amb diferents tradicions.

Les llegendes expliquen que al llarg d’aquesta nit recollien baies de vesc utilitzant una falç sagrada forjada en or. Amb aquestes baies preparaven beuratges i ungüents i vaticinaven el futur de les collites i de l’aldea. Apilaven branques i encenien fogueres per espantar els esperits dolents, guiar els difunts, i com a símbol del renaixement de la naturalesa i de la vida.

L’endemà, els druides llegien a les cendres  el futur de la comunitat en el nou cicle que començaven. En aquests rituals la natura sempre hi era molt present com a element, símbol i fil conductor.

 

Un ritual de celebració de la vida i la mort

Durant la festivitat del Samhain es considerava que el regne humà no estava subjecte a les lleis del mon físic i era una época de pau, ja que tenint tan a prop el mon espiritual, no era un moment per a conflictes humans trivials, sino de reflexió i espiritualitat.

Així doncs, el Samhain és un ritual de celebració sobre la vida i la mort. De la mort, perquè es tracta d’un ritual de connexió amb aquells éssers que no son presents físicament, honrant la seva memòria i aconseguint sentir-los molt a prop espiritualment. També és una bona ocasió per reflexionar sobre aquelles “morts” que hem hagut d’afrontar en el cicle que deixem enrere: aquelles situacions, projectes, relacions… Per això, es tracta del moment entre el final d’un cicle i el principi d’un altre. És per això que també és un ritual sobre la vida, ja que convida a projectar què esperem i que volem que passi. Cremar allò que deixem enrere i plantar les llavors d’allò que esperem que vingui.

 

Recuperem el Samhain

Des d’Ànima de Natura proposem recuperar la tradició del Samhain en el marc d’una proposta que hem anomenat Ritme de la Terra, que inclou vuit experiències relacionades amb vuit festivals ancestrals lligats als canvis de  la natura i al cicle de les estacions.

Aquests canvis de la Terra es relacionen amb els canvis que experimenta la vida humana, amb el nostre interior, amb la vida i la mort.

Samhain és rememorar tot allò i tots aquells que no hi són. És celebrar la mort com a part de la vida i la foscor com a part de la llum. Connectar amb els ancestres i fer un viatge interior cap a la nostra saviesa interior, la naturalesa que som i la naturalesa que ens envolta.

 

Experiències i formacions relacionades: Ritme de la terra. – Samhain.

Hola, et podem ajudar?