Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

La setmana dels murs de pedra seca.

Des d’Ànima de Natura participarem en la Setmana de la Natura d’enguany que tindrà lloc del 23 al 29 novembre, durant la qual diferents associacions, fundacions, ajuntaments, escoles o empreses organitzarem més de 90 activitats entre les 100 entitats i col.lectius participants, per a reivindicar el patrimoni de la pedra seca i la seva tècnica constructiva.

La setmana de la pedra seca és una iniciativa de Col·labora x Paisatge, un projecte de l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya i amb la intenció de convertir-se en una celebració anual. Neix amb l’objectiu de fer visible i reivindicar l’important teixit d’entitats, col·lectius i persones voluntàries en què se sustenta el coneixement, la divulgació i el manteniment de la pedra seca a Catalunya. Han estat diverses entitats del territori, tant públiques com privades i del Departament de Cultura de la Generalitat per han posat en valor tot l’esforç d’entitats, col·lectius i persones voluntàries en què es sustenta el coneixement, la divulgació i el manteniment de la pedra seca a Catalunya per tal de dur a terme tot un seguit d’activitats arreu del territori dels Països Catalans entre el 23 i el 29 de Novembre. 

La pedra seca

La pedra seca és una tècnia de construcció tradicional feta a partir de pedres encaixadess sense cap tipus de ciment o pasta per unir-les, només s’utilitza sorra seca per tal d’omplir els buits que hi puguin haver entre les roques. D’aquí prové el seu nom, ja que la paret és seca. 

A Catalunya hi trobem un importantíssim patrimoni etnològic de pedra seca, des de marges, forns, barraques, etc. Aquestes estan protegides com a Béns Culturals d’Interès Local o Béns Culturals d’Interès Nacional, o bé situades dins parcs naturals o altres categories d’espais protegits. Tot i estar protegides, des de fa temps que aquesta arquitectura es troba en una dinàmica d’abandó, ja que l’ús d’aquest tipus de construcció ja no és l’habitual i les persones que habiten a zones rurals ha disminuït molt amb el temps. Aquest abandó ha comportat la desaparició de l’ofici de marger i la pèrdua de coneixement d’aquesta tècnica constructiva en moltes zones del territori català. 

Des d’Ànima de Natura participarem a través d’una activitat i formació adreçada a un públic adult anomenada Reconstrucció de murs. 

Des d’Ànima de Natura volem millorar l’entorn on vivim i que ens envolta. Les parets de pedra seca són una construcció històrica que cal preservar i que les pluges a poc a poc van erosionant, i la seva tècnica constructiva recentment ha estat considerada Patrimoni Cultura Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Per aquest motiu, anem realitzant formacions de reconstrucció de marges caiguts de la mà de l’expert Roger Solé, aprenent pas a pas i in situ com ho feien els nostres avantpassats de forma anual ajudant al territori i col.laborant amb el paisatge.

La formació inclou introducció teòrica a l’interior i pràctica a l’exterior. L’organització es reserva el dret de posposar l’activitat en cas de pluja o canvis logístics que impedeixin la bona realització del curs. 

Aquesta pràctica és durà a terme a l’església de Santa Maria de Cornet (Sallet, Bages) el dissabte 12 de Desembre de 2020. Es realitzarà de les 9:00h a les 19:00h. L’inscripció és obligatòria i es pot realitzar fent clic aquí. En cas de ser un grup major de 6 persones, es realitzaran dos subgrups de 6, mantenint les distàncies físiques i garantint la normativa covid19 vigent.

Ús animem a participar a la Setmana de la Pedra Seca inscrivint-vos a l’activitat de reconstrucció de murs que proposem des d’Ànima de Natura així aprenent del formador Roger Solé i de tota la història que hi ha darrera de cada una de les pedres dels murs de pedra seca. 

Recordeu que les places són limitades, i a dia d’avui ja queden poques places per completar el grup!! 

Us hi esperem, recuperem entre tots un vell ofici i col.laborarem amb el paitsatge!

Hola, et podem ajudar?