Inicia Sessió

Registrar-se

Després de crear un compte, podreu fer el seguiment de l’estat de pagament, fer el seguiment de la confirmació i també podreu valorar l'experiència un cop finalitzada.
Usuari*
Contrasenya*
Confirma Contrasenya*
Nom*
Cognoms*
Data de Naixement *
Email*
Telèfon*
País*
* Creant un compte significa que estàs d’acord amb els nostres Termes i Condicions i la Política de Privacitat.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Ja ets membre?

Inicia Sessió
Català

Inicia Sessió

Registrar-se

Després de crear un compte, podreu fer el seguiment de l’estat de pagament, fer el seguiment de la confirmació i també podreu valorar l'experiència un cop finalitzada.
Usuari*
Contrasenya*
Confirma Contrasenya*
Nom*
Cognoms*
Data de Naixement *
Email*
Telèfon*
País*
* Creant un compte significa que estàs d’acord amb els nostres Termes i Condicions i la Política de Privacitat.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Ja ets membre?

Inicia Sessió

Què és per tu la Natura? Com t’hi relaciones?

La manera com ens relacionem amb la natura i com ens hi hauriem de relacionar.

És imprescindible entendre la natura i com ens hi relacionem si hi volem interaccionar i aprendre del seu coneixement i la seva saviesa en el viure.

Al llarg de la història s’ha produït un procés de progressiva separació de l’ésser humà respecte a la natura, avui més accentuat que mai. L’ésser humà s’ha anat aïllant cada vegada més del seu entorn i dels cicles naturals, i de tot allò que per naturalesa malgrat la redundància, ens aporta la natura. Però al mateix temps hi ha clars indicadors en l’actualitat d’un interès creixent per tornar, viure i aprendre de la natura en molts àmbits de la societat i la vida personal de les persones sobretot en l’àmbit de la salut i la cuida personal…

L’assagista nord-americà Richard Louv ens assenyala que avui patim un “síndrome de dèficit de natura”, popularment anomenat “trastorn de dèficit de natura”, anomenat popularment TdN. Segons Louv el TdN seria el responsable de problemes de salut, espirituals, econòmics i ambientals actuals de les persones. Així com Louv ens apunta set prescripcions de com el canvi de relació amb la natura ens resoldria els problemes fruit de l’abolició del TdN i ens milloraria la vida en totes les dimensions i aspectes de la persona:

 • Per arribar a l’equilibri natural, ens cal la mateixa quantitat de tecnologia i de natura que arriba a la nostra vida.
 • La vitamina N (de naturalesa), entesa com la connexió que existeix entre el cos, la ment i la natura, millora la salut física i mental, especialment amb l’augment de la Vitamina D, actualment en dèficit a la societat segons estudis recents.
 • La ment híbrida, aconseguida per un augment de la nostra intel·ligència, pensament creatiu i productivitat s’aconsegueix gràcies a utilitzar tant la tecnologia com l’experiència natural en igualtat, és a dir, l’equilibri natural.
 • El capital social humanitat / natura s’enriquirà i redefinirà la comunitat per incloure en ella a tots els éssers vius.
 • En el nou paradigma ple de sentit, la història natural serà tan important com la història humana per la identitat regional i personal.
 • Mitjançant el disseny biofílic, les nostres llars, llocs de treball, barris i ciutats no tan sols seran sostenibles sinó que produiran energia humana.
 • En la nova relació amb la natura, l’humà d’alt rendiment conservarà i crearà un hàbitat natural on viure, aprendre, treballar i jugar.

El filòsof Pigem a “Entendre la natura” ens descriu a través de cent vint sis preposicions breus el resum de la situació del nostre món organitzat de forma sistèmica. Aquest conjunt de preposicions transcorre per l’anàlisi de la crisi actual profunda i sistèmica, passant per entendre que reintegrar l’economia en la biosfera i en la societat, i finalment adonar-nos que cal una nova manera de veure i entendre el món. És a dir, ens convida analitzar la societat del benestar tal com l’havíem entès fins ara, per adonar-nos que ha arribat a un màxim obsolet i insostenible, reflexionar-hi i convèncer-nos que ens cal un canvi de paradigma basat en nous valors per entendre i viure en equilibri amb la natura. Al mateix temps que ens fa adonar que som part d’aquest canvi, i ens convida a formar-ne part, de fet solament esdevenint part d’aquest canvi individualment podrem assolir-ho col·lectivament. Per tal d’assolir una societat més sana, sàvia i ecològica, avançant cap a un viure ple de sentit, una vida postmaterialista, una societat centrada en les persones, en el benestar col·lectiu, en el respecte a la natura i en la plena responsabilitat intergeneracional, ja que tot està interconnectat. Com deia Gandhi:

“Hem de ser part del canvi que volem veure el món”

Remetent-me en el darrer punt del treball d’en Pigem que connecta plenament amb l’essència del projecte diu: “per entendre la natura ens cal entendre’ns a nosaltres. Per tal d’entendre’ns a nosaltres ens cal entendre la natura”. En aquest aspecte és on Ànima de Natura pren forma, i tenint en compte la capacitat mentora des de la vessant de la biomimètica. Tal com hem anomenat que ens prescriu Louv sobre la capacitat transformadora de la natura i ens apunta Pigem dient: “necessitem una nova relació amb la natura i amb el món: una nova experiència d’on som i qui som”, ens cal una nova predisposició per relacionar-nos amb la natura. Hem de desenvolupar un conjunt de valors d’entrada que regulen la relació que els éssers humans hem de viure en la pràctica per poder aprendre de la seva saviesa.

Segons Torralba “cal potenciar una relació que realment sigui harmònica amb la natura i que permeti una sana convivència entre l’espècie humana i la resta de les espècies del nostre planeta. Aquesta relació no s’ha donat al llarg de la història sinó que hem de prendre consciència de la seva responsabilitat envers el medi natural i d’aquesta manera de preservar la bellesa de l’espai natural per tal de protegir-lo dels perills que constantment l’amenacen”

Els mateixos valors que descriu Torralba al llibre “Cent Valors per viure”, són els valors que des d’AdN trobem necessaris i oportuns per predisposar-nos a relacionar-nos amb la natura adequadament, ja sigui per part del guia-acompanyant psiconaturalista – GAP- o el visitant – que anomenarem explorador –per poder transmetre i/o adquirir al mateix temps els seus coneixements de saviesa:

 1. Benvolença: Ser benvolent amb la natura significa estimar-la integralment, estimar tots i cadascun dels éssers que la integren. Com diu un popular poema d’educació ambiental que es divulga a través del Programa d’Escoles Verdes:”Només s’estima allò que es respecta, només es respecta allò que es coneix, i només es coneix allò que ens ensenyen a descobrir”.
 2. Ecodúlia: Ens faculta per mantenir una relació adequada amb l’ús que fem de la tecnologia, respectar els límits i no franquejar-los. Recordem la interrelació amb el tot, amb el cosmos, tot està relacionat, inclosa la natura.
 3. Silenci: Per a poder contemplar la natura i gaudir-ne amb tota la seva intensitat, és bàsica l’actitud silent. Des d’aquesta actitud hom hi reconeix aspectes, sobretot espirituals i emocionals, que no es poden conèixer sense.
 4. Estudi: És el valor de caràcter intel·lectual que ens faculta per aprendre amb avidesa tot el que ens revela la natura. És el valor que fins al moment més s’ha propiciat en l’àmbit cognitiu per relacionar-nos-hi des d’un àmbit tècnic.
 5. Austeritat: És un valor urgent a potenciar en la nostra relació amb la natura. Ser auster és viure amb el mínim però al mateix temps indispensable.
 6. Inacció: Valor que es caracteritza pel respecte de l’ordre natural, útil i efectiu pel benestar personal, propi més de la cultura oriental que l’occidental, però de la qual tant tenim a aprendre respecte a valors i actituds.
 7. Gratitud: Ser agraït amb aquells que ens han concedit un favor o han obrat a favor nostre. La natura ens dóna regals abundantment i constantment per viure’l amb joia i alegria.
 8. Solidaritat còsmica: Ens empeny a sentir-nos units a tots els éssers que integren la natura i a sentir-nos part d’un mateix. Això ens connecta amb el concepte d’interdependència i el concepte de Ser U .
 9. Senzillesa: és un valor relacionat estretament amb la humilitat i simplicitat. Ser senzill en el tracte vol dir mostrar-se amb naturalitat, sense artificialitat.
 10. Sostenibilitat: És un valor que ens empeny a buscar possibles vies per respectar a la natura i al mateix temps la nostra qualitat de vida, sense que els nostres actes tinguin una repercussió negativa a les generacions futures.
Hola, et podem ajudar?