Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Passat o futur?

La humanitat tendeix a viure aglomerada des de fa molts anys, des de que la vida de l’humà es va tornar sedentària. La tendència actual és d’aglomerar-se en pocs punts del territori. És a les ciutats on s’hi concentra més gent junta – es calcula que a europa el 75% de la població globalment viu a les ciutat- i no és casualitat que sigui també allà on es produeix més emissions de gasos d’efecte hivernacle. Aquesta població que viu aglomerada en un punt, necessita proveir-se de tot allò necessari per viure.

El model de desenvolupament basat precisament amb un creixement a expenses de l’ús de recursos naturals per generar energia a través del desmunt de boscos natius apareix com a les causes essencials del canvi climàtic. 

És per això que l’ autosostenibilitat es presenta com a una de les opcions més òptimes per tal de frenar aquesta catàstrofe ambiental que estem vivint. 

Què és l’autosostenibilitat?

Parlem de desenvolupament autosostenible d’aquell desenvolupament que es capaç de satisfer les necessitats actuals sense comprometre els recursos i possibilitat de les futures generacions. És un procés mitjançant el qual un ha de viatjar fins al seu interior per saber fins a on està disposat a teixir per a una societat millor, començant per un seguit de canvis al bé de nosaltres mateixos i de la humanitat, a nivell individual associats a una millor salut, els quals son noves oportunitats i guanys per al bé de tots i totes. Per tal de començar aquest procés és molt important la conciencia ambiental. Aquesta es tracta d’entendre com influeixen les accions de cada dia en el medi ambient i com això afecta el futur del nostre espai. Un exemple seria el fet d’entendre que si avui malbaratem algun recurs natural, com pot ser l’aigua, demà, quan vulguem tornar a fer-ne ús, ja no podrem utilitzar-la. 

L’autosostenibilitat com a estil de vida.

Actualment, els estils de vida sostenibles son cada vegada més visibles i més fàcils de dur a terme. Són moltes les persones que han deixat enrere les civilitazacions per tal de consturir-se un habitatge totalment sostenible. I de què es tracta? 

Una casa autosostenible és aquella on tot el seu consum energètic depèn de fonts naturals, de manera que la seva petjada de carboni és mínima o inexistent. Per exemple, la forma principal d’aconseguir energia és l’energia solar. Tant per il·luminar com per escalfar la casa, el sol és un agent essencial. Algunes de les empreses sostenibles que poden trobar per aquí aprop son Km0 Energy, que apliquen els seus coneixements, esforços i experiència en el sector de l’energia, per oferir solucions reals al sector públic i privat per una energia neta, eficient i de proximitat. Pel que fa a l’aigua, hi poden haver diferents mètodes de recolecció: un pou, dipòsits per emmagatzemar la pluja, desviar l’aigua d’un riu de la bora, filtrant-la assegurant que és bona, etc. Un exemple d’empresa que fa un consum responsable tant en energies com en aigua i producció és veritas, la primera cadena de supermercats d’Europa a obtenir la certificació de B Corp que l’acredita com una empresa bona per al món.

A part d’això, consumir els teus propis productes cultivats en un hort i viure de l’intercanvi amb altres persones que també visquin d’això, genera xarxes en les quals es revaloritza la naturalesa i s’allunya l’actual sistema capitalista. Una proposta del @mercat_de_la_xella és el Cabàs de la Xella, que es basa en construir un model  de consum responsable que revitalitxi el territori, fent-ho impulsant un cabàs amb productes locals. També trobem una iniciativa per part de productors i consumidors d’Osona els quals han creat @mengemosona, és una iniciativa a través de la qual s’ofereixen a les persones aliments agroecològics, de proximitat i de temporada de petits projectes amb qui tenen relació directe. 

Ser sostenibles en la societat on vivim. Què puc fer?

Cada vegada més, degut a l’actual conscienciació del canvi climàtic i el moment de pandèmia Covid19 i tancament de comerços, part de la societat ha volgut canviar diferents aspectes de la seva vida per tal de fer del seu dia dia un espai més sostenible tenint en compte l’entorn i el propi benestar. Tot i això, fer aquest procés esdevé tot un repte davant una societat tant heterogènia, tecnologica i evolutiva com és actualment. Ens n’adonem que no sols som nosaltres qui decidim com vivim sinó que hi ha altres aspectes que dirigeixen la nostre vida i que alguns, fins i tot no hi podem accedir per tal de canviar-los. 

Si comencem per el més bàsic, ens referim a tot allò que està al nostre avast i que podem fer fàcilment sense un gran canvi o un gran esforç.

En primer lloc, podem intentar optimitzar al màxim la vida dels nostres residus. Això ho podem fer recollint selectivament els residus i dipositant-los als contenidors o espais que el teu ajuntament habiliti i utilitzant bosses reutilitzables i les de plàstic tantes vegades com sigui possible. També podem utilitzar envasos, papers, etc, per decorar, emmagatzemar, etc. les nostres llars o espais i així donar-los vida i fer-los especials. 

En segon lloc, en referencia a l’alimentació i les compres, us recomanem que compreu productes a granel, d’aquesta manera no es generen envasos i s’evita el malbaratament de menjar. També és molt important ser conscient de les teves necessitats i saber què és allò que necessites i et fa feliç, per tal de no comprar de manera compulsiva, fer una compra a consciència i fer-ho de forma coherent. Pel que fa la roba, una de les formes de garantir que sostenibles és comprar a Km0, d’aquesta manera ajudem a les diseñadores a seguir produint de forma ètica i sostenible. També, cada vegada més, són freqüents els mercats i botigues de segona mà, així donant-li un segon ús a la roba i allargar-li la seva vida útil. 

En tercer lloc, hi ha tot un seguit de coses que podem fer des de casa. Totes aquelles plantes que tinguem al jardí o a la terrassa, si t’assegures que estan adaptades al clima, no necessiten tant excés d’aigua i, a més, afavoreixen a la biodiversitat, com per exemple la presència de les abelles. Una altre cosa que ajudarà molt a no gastar més del compte serà l’ús de bombetes de baix consum tipo LED, fixar-se amb la categoría energetica dels electrodomèstics que comprem, utilitzar aigua freda sempre que sigui possible, procurar tancar l’aixeta quan no es necessaria l’aigua, etc. 

Per últim, i en relació a la mobilitat, utilitzar transports públics en comptes de vehicles propi per tal de generar menys emissions de CO2 i potenciar els trajectes a peus i no motoritzats com ara la bicicleta, els patinets o els patins, ens faran ser més sostenibles. 

La implicació des d’Ànima de Natura

Des d’ànima de natura som conscients de la importancia de la naturalesa i de la necessitat de cuidar-la i conservar-la per nosaltres i per a les noves generacions. Per això, no sols vetllem per aquesta durant les nostres experiències, sinó que també oferim formacions on fer de les nostre vides una mica més sostenibles. Aquestes són alguns exemples de les que tenim en agenda progarmades pels propers mesos: 

Volem millorar l’entorn on vivim i que ens envolta. Les parets de pedra seca és una construcció històrica que cal preservar i que les pluges a poc a poc van erosionant, i que recentment han estat considerades patrimoni cultura immaterial de la humanitat per la Unesco. Per aquest motiu vam realitzar reconstruccions de marges caiguts de la mà de l’expert Roger Solé, aprenent pas a pas i in situ com ho feien els nostres avantpassats.

Crea la teva pròpia cosmètica ecològica i natural. A partir de recollir les plantes medicinals que ens envolten el dia a dia a les Guilleries, aprendrem a crear cremes i olis naturals que després podràs aplicar i fer a casa teva. Et podràs emportar les teves pròpies cremes creades per tu mateixa.

Davant la situació de covid19, cada dia el gel hidroalcohòlic costa més de trobar, i si coneguéssim com el podem fer a casa? Aprendrem a fer Gel Hidroalcohòlic, i ja sabreu com fer-lo. S’haurà acabat de preocupar-se per si n’hi ha o quin preu té. Els participants marxaran amb la recepta per fer-lo i una petita mostra de record.

Estem oberts a noves propostes, depenen dels vostres interessos, t’agradaria que oferissim alguna formació sobre alguna temàtica concreta d’autosostenibilitat?

Estem a l’espera de les vostres propostes per organitzar una jornada formativa! Ens podeu escriure a animadenatura@animadenatura.com !

Hola, et podem ajudar?