Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

 La Terra ens parla: podem seguir portar l’estiu de vida actual?

 

La Terra ens parla: ja fa dies, anys o dècades que sentim a parlar de canvi climàtic, de crisi ambiental o de decreixement, a través d’experts, o documentals. Recordeu el documental “Una verdad incomoda” (2007)? Ja parlàvem que anàvem tard aleshores, i d’això ja fa quinze anys… 

Tot i que portem el mateix temps d’ençà que en sentim a parlar fent oïdes sordes, com si això no anés amb nosaltres, com si es tractés un altra planeta, i no el nostre. Fins al punt que fins que no ens afecta directament, per exemple amb la pèrdua de la casa o d’un familiar per un aiguat inesperat no en prenem consciència. Indirectament, ja fa dies, mesos i dècades que ens està afectant, encara que gran part de la població no ens sigui conscient. 

 

La Terra ens parla

D’aquí que veient que no li fem cas, la Terra ens parla! I com ho fa? 

 • Pèrdua de diversitat
 • Augment d’espècies invasores
 • Augment dels incendis i de major magnitud
 • Pèrdua de glaceres
 • Pujada del nivell del mar
 • Desertització
 • Augment de la temperatura
 • Fenòmens meteorològics extrems, com pluges torrencials provocant inundacions.

Podeu ampliar la informació i les conseqüències del canvi climàtic a la web de Greenpeace. 

 

Conseqüències

Ja podem començar a comprendre a partir d’aquests efectes del canvi climàtic que això tindrà conseqüències en les nostres vides en particular, i en la humanitat en general. 

 • Disminució de la qualitat de vida de les persones a causa de la contaminació de l’aire, la qualitat de les aigües, o l’estat dels aliments. 
 • Deteriorament de la salut de les persones
 • Dificultats per poder accedir a l’energia per part de bona part de la humanitat
 • Migració a causa del canvi climàtic
 • Pèrdua de cultius fruit d’espècies invasores, que afecta l’agricultura.
 • La ramaderia es veurà afectada, ja que no podrà pagar amb cultius propis el bestiar, i comprar aliments pel bestiar extern serà més car. 
 • Pèrdua o disminució de la pesca que afectarà els pescadors. 
 • Disminució de l’economia de moltes famílies fruit del canvi de comportament de la població com per exemple en el sector del turisme, o el sector primari. 
 • Alimentar-se adequadament serà complicat i augmenten els casos d’obesitat, diabetis o anèmia.
 • Qualitat de l’aire disminuirà que farà augmentar les morts prematures o 

Podeu ampliar la informació i els efectes del canvi climàtic a la web de Greenpeace. 

 

Què podem fer?

Davant d’aquest panorama, el primer que hem de fer és prendre consciència. En segon lloc, fer petites accions encara que siguem els únics si m’ho permets, però que fan la diferència en global. Et donaré algunes idees:

 • No comprar innecessàriament, sobretot si no ho necessitem o és d’utilitat.
 • Complir amb el famós eslògan “Reduir, reutilitzar, reciclar” per aquest ordre de prioritat.
 • Anar a peu, en bici, amb transport públic, o compartir cotxe sempre que puguem.
 • Evidentment, no tirar brossa  a la natura, i endur-se els residus propis de tornada a casa.
 • Respectar la natura i el seu entorn.
 • Fer silenci, i viure els valors que ens aporta la natura.
 • Participar en campanyes de conscienciació, i passant a l’acció com l’exemple de CatalunyaCleanupChallenge, on l’eslògan és “No és la meva brossa, però si el meu planeta” ,  que pretén que agafem la brossa que ens trobem quan anem a la natura. Ànima de Natura forma part com a entitat participant. 

 

Dia de la Mare Terra

Aquesta setmana, concretament el dia 22 de juny celebrem el dia de la Terra, primer es celebra els EUA, i a partir del 1990 globalment, amb el suport de l’ONU. A Ànima de Natura ens agrada celebrar el dia de la mare Terra. Aquest aprenentatge el vam extreure d’en Josep Ma Mallarach amb la següent reflexió: 

“Ara bé, dedicar un dia a la “terra” no és un fet neutre. Com altres mots cabdals per a la comprensió de la realitat en la que vivim, ‘terra’ vincula un concepte, amb uns valors, sostinguts per unes creences relacionades amb una visió del món determinada. Res no és neutre. El concepte contemporani de terra, com el de natura –configurat per les ciències naturals occidentals – és hereu del reduccionisme materialista dels segles XVII-XVIII, que varen limitar la comprensió de la natura a la seva dimensió física i mesurable, llevant-li no sols el misteri si no el seu valor intrínsec.

La majoria de llengües i cultures del món (+6000) no tenen aquests conceptes reduccionistes, sinó d’altres molt més amplis, com el de Mare Terra, dels qual deriven cosmovisions completament diferents. Perquè si la Terra és la nostra mare, tenim deures envers ella, no pas drets. Deures de custòdia responsable, respectuosa, amb actitud reverent. Aquests deures, codificats en la majoria de tradicions indígenes del món, comencen a aparèixer en les normes d’alguns països, com la constitució de l’Equador, que reconeix els drets de la Pacha Mama. El concepte de Mare Terra no sols és present en la majoria de les cosmovisions primordials (indígenes), sinó que el trobem també a Occident. En la crisi sistèmica que vivim no seria preferible abandonar conceptes reduccionistes obsolets com el de ‘capital natural’ o ‘recurs natural’ i recuperar el concepte ancestral de Mare Terra?”

 

Conclusions

A Ànima de Natura us proposem viure la Natura, la Terra com casa nostra i tractar-la com la nostra mare. Oi que casa nostra la mantenim endreçada? Oi que la nostra mare li parlem i tractem bé? 

La Natura és casa nostra, la de tots, i com a tal,  l’estimem, la respectem i valorem pel que és. 

 

 

Hola, et podem ajudar?