Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

La Natura, la nostra medicina

El poder terapèutic de la natura

 

La natura pot ser la nostra medicina a l’hora d’ajudar-nos a recuperar  l’equilibri interior.

Has observat com et sents quan tens una molèstia física? I de manera inversa, quan hi ha una emoció, present, en quina part del cos la sents? I quan t’hi trobes, has provat de pensar en la natura per evadir el dolor o l’emoció que et pesa?

Quan ens trontolla el cos, la ment i l’ànima, la natura és un dels llocs on podem trobar pau. La sentim com a refugi, i aquesta crida no ens ha d’estranyar, ja que venim d’ella; la natura és al nostre ADN.

La natura és un exemple d’equilibri i regularitat. Aquestes qualitats són les que es requereixen per conservar la salut física i mental. 

El ritme de vida que portem ha fet que no tinguem present la natura en el nostre dia a dia. La veiem més sovint com a espai d’oci  que no pas com la nostra llar, aquell lloc on podem trobar tot allò que la nostra ànima necessita.

La natura no és un lloc per visitar. Es casa nostra.” 

Gary Snyder

L’auto-observació, el primer pas

L’auto-observació és un dels primers recursos que podem posar en pràctica per poder començar a conèixer-nos, sanar-nos i prevenir la malaltia per a futures ocasions. 

Per tant, observant-nos podem descobrir què ens estan dient els nostres dolors i malestars. Fins i tot podem arribar a saber què pot estar desvellant el dolor físic, és a dir, si és conseqüència d’un problema emocional o espiritual. I és que és important tenir en consideració allò que succeeix en l’organisme, com ens afecta de manera fisiològica, com intervenen les emocions i els factors externs, i tot plegat com ho gestionem i integrem de forma sana en la nostra vida.

I la natura pot ser una gran aliada en aquest exercici d’auto-observació i escolta.

Endinsar-nos en un bosc, sentir-ne  l’olor, el so de la natura, observar el mar amb tota la seva expansió i immensitat, sentir la brisa acaronant la pell…  Són recursos que ens facilita la natura per tornar a nosaltres, a aquell estat de pau que també resideix en el nostre interior. No oblidem que som natura.

 

“Mira profundament la naturalesa i llavors ho entendràs tot millor” 

Albert Einstein

 

Benestar i salut amb tècniques, sistemes i teràpies basades en la connexió amb la natura

Al llarg dels segles ens han acompanyat diferents tècniques i sistemes per assolir un estat de benestar i salut. La medicina tradicional engloba moltes tècniques i teràpies basades en la connexió profunda amb la natura que ens poden acompanyar en la prevenció i la cura dels desequilibris de la nostra salut.

Tot seguit oferim alguns exemples de tècniques i sistemes que ens poden acompanyar a tornar a una bona salut:

Medicina aiurvèdica

És un sistema mil·lenari originari del subcontinent indi. El propòsit de l’aiurveda, “ciència de la vida”, és curar a través de la dieta, el treball emocional, tècniques manuals i l’estil de vida (meditació, exercicis de respiració, exercicis posturals, massatges amb olis naturals, la utilització de plantes medicinals). Un dels fonaments de l’aiurveda són els cinc elements: èter, terra, foc, aire i aigua. Aquests elemetns també es troben presents al nostre organisme, i es manifesten en 3 doshas (Vatta, Pitta i Kapha). Aquests 3 doshas dirigeixen els nostres estats fisiològics, psicològics i biològics.

Qigong

El Qigong és un mètode xinès que combina la respiració, els moviments corporals suaus i la concentració mental. Els exercicis consisteixen en postures estàtiques o moviments que flueixen d’una posició a una altra. Amb aquests exercicis activem l’energia, fem més forts els nostres òrgans, músculs, tendons, ossos, ens relaxem i podem controlar el nostre estat d’estrès. I si el practiquem a la natura, encara n’accentuem més els beneficis.  Saber més sobre el Qigong.

Biofilia

La paraula “biofília” significa “amor per la vida i pel que és viu”. Aquesta pràctica es basa en la convicció que fa milions d’anys vam crear un vincle i una necessitat emocional profunda d’estar en contacte amb la natura i els éssers vius i animals que l’habiten. La relació de l’ésser humà amb la natura influeix en la intel·ligència, les emocions, la creativitat i l’expressió. Així mateix, trobem el concepte de disseny biofílic, que és aquella pràctica que introdueix plantes en zones on habitualment no n’hi ha. Ho podem observar en cases, oficines i diferents espais que no són naturals.

L’efecte que genera en les persones és beneficios i necessari. Edward O. Wilson, biòleg de Harvard, va desenvolupar aquest concepte, i altres autors com Richard Louv en parlen àmpliament ens els seus llibres. Aquests autors han estat una inspiració per a Ànima de Natura des dels seus inicis. Saber més sobre la biofília.

Bany de bosc (Shinrin-yoku)

Una altra d’aquestes pràctiques es basa en passar temps en un bosc. El Shinrin-yoky neix al Japó en la dècada de 1980, quan el govern va començar a notar l’efecte de les tecnologies en la salut de les persones: depressions, distraccions, dolors, malestar… Per practicar-ho tan sols cal endinsar-nos i escoltar, observar i gaudir dels efectes tan meravellosos que té pel nostre benestar físic, mental i emocional. És a dir, respirar l’aire pur, observar com penetren els rajos de sol entre els arbres, observar les textures de l’entorn i gaudir del seu so en silenci. A Ànima de Natura organitzem banys de bosc a la Natura de forma guiada, on a més de rebre els beneficis de la natura, el fet de fer-ho de forma guiada augmenta la consciència i integració d’aquests en el nostre organisme. Saber més sobre el Shinrin-yoku.  

Estem sincronitzats amb la Terra

Totes aquestes tècniques esmentades ens mostren que estem sincronitzats amb la Terra, amb ella compartim i ens convertim en un tot. Tenim eines i mecanismes per ser la nostra pròpia medicina, i en certs moments ens pot ajudar deixar-nos acompanyar per un guia acompanyant psiconaturalista o un metge de la medicina tradicional i per la mateixa natura. Tinguem present que la nostra naturalesa és sàvia, si l’escoltem.

Així doncs, tot ens porta a un equilibri individual, sense desconnectar-nos de l’entorn i de la natura. Cada situació de desequilibri físic, mental, emocional o espiritual (sigui positiu o no tan positiu) ens demana ser observat, acceptat, sanat i transformat. Tot en aquesta vida, tant allò positiu com negatiu segons el nostre judici inicial, amaga un aprenentatge i una transformació personal, que viscudes que ens pot fer créixer com a persones.

 

“L’objectiu de la vida és fer que els batecs del teu cor coincideixin amb el batec de l’univers, perquè així la teva naturalesa coincideixi amb la natura.” 

Joseph Campbell

A Ànima de Natura et proposem diferents activitats on podràs aprendre a connectar amb tu, amb la natura i a créixer com a persona.

Cuidem-nos amb l’ajuda de la natura!

Tenim l’habilitat de desenvolupar mecanismes que ens permeten prevenir el deteriorament de la nostra salut, activar el nostre sistema immunològic, mantenir les emocions en equilibri, i viure en estat de pau interior. En aquest sentit,  per potenciar aquestes habilitats podem recórrer a l’ajuda de la natura, connectant amb ella, observant-la, endinsant-nos- hi i observant-la. Al mateix temps, podem introduïr diferents tècniques que ens ajudin a seguir mantenint el nostre organisme en equilibri, amb salut i benestar. 

La natura som nosaltres.

Experiències i formacions relacionades: (Re)connecta amb la teva pròpia naturalesa, Pràctica Contemplativa, Ritme de la Terra, Bany de muntanya, Bany de mar, Bany de bosc, Plantes Medicinals i Ungüents Naturals, Curs de Recursos Ecoterapèutics.

Hola, et podem ajudar?